Dziś zapraszam Was na wyjątkowo pyszne, łatwe do przyrządzenia i przy okazji zdrowe muffinki. Przepis skomponowany został zgodnie z aktualnym zaopatrzeniem lodówki i szafek, więc raczej nie ma w nim dziwnych składników ;-)
Zatem do dzieła!
A już w następnym poście będzie szyciowo - pokażę Wam przeróbkę żakietu na mini spódniczkę.
Zatem do dzieła!
Muffinki cytrusowe z musli
Składniki suche:
1 i 1\2 szklanki mąki
3\4 szklanki cukru
1\2 szklanki otrębów pszennych
1 szklanka musli
1 i 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
1\2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre:
2 jajka
1\2 szklanki oleju
3\4 szklanki mleka
sok i skórka otarta z jednej pomarańczy
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z 1\2 cytryny
skórka otarta z cytryny do dekoracji
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy składniki suche, a w drugiej mokre. Następnie do suchych wlewamy zawartość miski z mokrą masą i krótko ze sobą mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Studzimy. Teraz najprzyjemniejszy moment czyli dekorowanie. Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gęsty lukier. Pędzelkiem smarujemy nasze babeczki i posypujemy skórką cytrynową. Naturalnie możecie "wzbogacić" Wasze muffinki o dowolne bakalie lub drobno pokrojone owoce.
Znakomicie nadają się na słodki upominek dla bliskiej osoby i szybciutko się je robi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz