Witajcie!
Dziś obiecany przepis na gyros z kurczaka zawinięty w pysznym naleśniku, otoczony chrupiącą, kolorową sałatką. Wersja zdrowa, nadaje się dla wszystkich, wegetarianie mogą zrezygnować z kurczaka ;-)Ktoś zgłodniał? Świetnie! Zatem do roboty!
Składniki:
Składniki:
Naleśniki:
1 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
1 szkl. mąki kukurydzianej
1 szkl. mleka
1 szkl. wody
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli, oczywiście morskiej lub himalajskiej :-)
Składniki
zmiksować na jednolitą masę. Rozgrzać patelnię i smażyć nie za cienkie,
nie za grube naleśniki. Układać jeden na drugim na talerzu.
Sałatka:
1\2 główki sałaty lodowej
1 czerwona cebula
2 pomidory
1 papryka czerwona lub żółta ( lub po połówce każdej)
1\2 ogórka
3 łyżki kukurydzy z puszki
Składniki sałatki (prócz kukurydzy, ale to każdy wie) umyć, osuszyć, pokroić i wymieszać. Łatwe, prawda?
Sos:
1 łyżka majonezu
4 łyżki jogurtu ( użyłam greckiego)
2 ząbki czosnku
oregano, sól, pieprz do smaku
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotowe.
Gyros:
1 pierś z kurczaka
sok z cytryny
łyżka oliwy z oliwek
ulubione zioła i przyprawy (u mnie: czosnek, zioła prowansalskie, cząber, papryka słodka, sól, pieprz)
Mięso
umyć, osuszyć pokroić w krótkie paski, pozostałe składniki wymieszać w
miseczce, dodać kurczaka i odstawić do lodówki na czas zrobienia
sałatki. Potem usmażyć na patelni, można dolać trochę wody (2-3 łyżki)
wtedy mięsko pięknie się udusi i będzie soczyste, na koniec można też
dodać odrobinkę jogurtu, a powstanie pyszny sosik - jak kto woli :-)
Teraz finał naszej zabawy w domowy fast food w zdrowej wersji. Każdy naleśnik smarujemy łyżką sosu czosnkowego, następnie nakładamy sporą porcję sałatki i kilka kawałków mięska, opcjonalnie z łyżeczką sosu, jeśli ktoś robił. Zawijamy, dół naszego gyrosa owijamy folia aluminiową, by zapobiec ewentualnej ucieczce któregoś ze składników. Wcinamy i rozkoszujemy się smakiem, witaminkami tym, że jemy FAST FOOD, który jest naszym dziełem!
Teraz finał naszej zabawy w domowy fast food w zdrowej wersji. Każdy naleśnik smarujemy łyżką sosu czosnkowego, następnie nakładamy sporą porcję sałatki i kilka kawałków mięska, opcjonalnie z łyżeczką sosu, jeśli ktoś robił. Zawijamy, dół naszego gyrosa owijamy folia aluminiową, by zapobiec ewentualnej ucieczce któregoś ze składników. Wcinamy i rozkoszujemy się smakiem, witaminkami tym, że jemy FAST FOOD, który jest naszym dziełem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz