Translate

wtorek, 16 lutego 2016

Paprykowy sos do spaghetti Pepper Pasta Sauce

     Nie macie pomysłu na obiad? Macie ochotę zrobić coś szybkiego, by uniknąć długiego stania przy kuchni? Najlepiej z dużą ilością warzyw i pełnoziarnistym dodatkiem? Ten przepis jest idealny! Moja córka uwielbia spaghetti, a ten sos wyjątkowo przypadł jej do gustu. 
Do dzieła!

 
Paprykowy sos do spaghetti
Składniki:
3 papryki, najlepiej kolorowe
2 cebule
2 ząbki czosnku
25 dag mięsa mielonego z indyka
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 puszki kukurydzy
olej do smażenia
sól, pieprz
 papryka ostra i słodka w proszku
oregano, bazylia lub inne ulubione zioła i przyprawy
makaron spaghetti, u mnie kukurydziany

     Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka, a na patelni podsmażyć mięso mielone. Zrumienione wrzucić do cebuli, a na patelnię wlać 1/2 szklanki wody i zagotować. Otrzymanym wywarem zalać cebulę i mięso, dodać przyprawy, posiekane w robocie kuchennym lub starte na tarce o dużych oczkach papryki oraz pomidory i kukurydzę. Dusić na średnim ogniu ok.20-30 min. W razie potrzeby podlać wodą. Doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym makaronem, można posypać potrawę tartym serem grana padano lub innym ulubionym.
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz