Translate

niedziela, 25 września 2016

Ciastka z tahini Cookies with tahini

       Jesień subtelnie wkroczyła w nasze progi. Tydzień zaczęliśmy na słodko i w tym samym klimacie go zakończymy - pysznymi, zdrowymi, czekoladowymi ciasteczkami. Z wytłoczek oczywiście. Jak zupa krem czy wegański pasztet. A ciasteczka są wspaniałe: z mnóstwem ziaren, z miodem, musem z daktyli - czyli cała masa dobra, zebrana w malutkich porcjach . Idealne na jesienne przegryzanie!
Zresztą, dość gadania - czas na przepis!
Ciasteczka z tahini
Składniki suche:
1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
1\2 szklanki siemienia lnianego
1\2 szklanki sezamu
3 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki mokre:
1 szklanka wytłoczek z marchewki lub marchewki startej na tarce o małych oczkach
1\2 szklanki miodu lub syropu klonowego
1\2 szklanki musu z daktyli
1\2 szklanki tahini
1\2 szklanki musu owocowego \ dżemu \ przecieru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W dużej misce starannie mieszamy sypkie składniki, w drugiej łączymy mokre. Następnie obie masy dokładnie mieszamy ze sobą. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką nabieramy porcje ciasta, spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 st. przez ok.20 - 30 min. Po ostudzeniu przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.Jeżeli nie macie musu z daktyli to spokojnie możecie dodać więcej musu owocowego i też będzie pysznie.




Spokojnie można je przechowywać 2 tygodnie - z podanej porcji wychodzi spora ilość, a jedno ciastko skutecznie rozprawia się z ochotą na coś słodkiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz