Translate

wtorek, 13 września 2016

Wegański pasztet Vegan pate

       Dziś mam dla Was przepis na wegański pasztet. Idealny na kanapki z galaretką z bazylii albo kiszonym ogórkiem. Kremowy, ze słodką nutką żurawiny. To świetna alternatywa dla sklepowych wędlin, pełna warzyw i aromatycznych dodatków. Łatwy w przygotowaniu, pokochają go weganie, wegetarianie, a i mięsożercy chętnie spałaszują kanapkę z jego udziałem.
       Jest to kolejna propozycja do wykorzystania wytłoczek z wyciskarki lub sokowirówki - recykling żywności staje się moim hobby ;-). Była zupa krem, przyszedł czas na pasztet, a w kolejce już w słoju zamknięte czekają ciasteczka z tahini i dżemem porzeczkowym.

Pasztet wegański z soczewicą
1 szklanka, soczewicy czerwonej
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (lub jaglanej)
1 1\2 szklanki wytłoczek marchewkowo – buraczanych lub startych na tarce o drobnych oczkach warzyw
1 cebula
1 por
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki otrębów owsianych
1\2 szklanki żurawiny suszonej
oliwa do smażenia
ziele angielskie, liść laurowy, jagody jałowca
sól, pieprz, papryka wędzona i ostra do smaku

Soczewicę ugotować do miękkości w 2 szklankach wody, Kaszę i wytłoczki (warzywa) również ugotować, razem, w 2 szklankach wody. Por i cebulę umyć, pokroić i zeszklić na oliwie razem z zielem angielskim, jałowcem i liściem laurowym. Przyprawy wyłowić. Papryczkę chili umyć, usunąć nasiona i drobno posiekać. Soczewicę, kaszę, warzywa, otręby zblendować na gładką masę, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Masa musi być pikantna i wyrazista w smaku. Żurawinę namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć i dodać do pasztetu. Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę warzywną, wyrównać powierzchnię i posmarować olejem. Pasztet piec ok.60 – 70 min. W 180 stopniach. Ostudzić. Wcinać :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz