Translate

wtorek, 20 września 2016

Galaretka z kefiru z malinami Jelly kefir with raspberries

      Lubicie kefir? Ja jestem wielką fanką wszelkich produktów mlecznych, zwłaszcza fermentowanych przetworów. Od kiedy w moim domu pojawił się grzybek tybetański, kefiru jest pod dostatkiem i trzeba znaleźć jego nowe zastosowanie - koktajle to nie wszystko. W końcu człowiek ma ochotę na coś innego, coś nowego. 

         Dziś mam dla Was przepis na orzeźwiającą, probiotyczną galaretkę, lekką jak chmurka, z dodatkiem świeżych malin. Jest to świetna propozycja na lekki deser, który można przygotować dzień wcześniej. Można poeksperymentować z owocami - mam ochotę wypróbować wersję z morelami i jagodami. W tej odsłonie w galaretce pojawiły się maliny - trzeba korzystać z sezonu na nie póki trwa!
Galaretka z kefiru z malinami
Składniki:
2 szklanki kefiru
1\2 szklanki ksylitolu\cukru
4 łyżeczki żelatyny (weganie i wegetarianie mogą użyć agaru)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka malin
maliny i listki melisy do dekoracji

Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Kefir ubić z ksylitolem i ekstraktem, połowę malin zmiksować. Do kefiru dodać 3\4 żelatyny i dokładnie wymieszać. 3\4 galaretki przelać do foremek do wysokości 3\4(użyłam silikonowej foremki na muffinki). Do każdej porcji wsypać kilka malin. Wstawić do lodówki do stężenia. Pozostałą galaretkę wymieszać z resztą żelatyny i zmiksowanymi malinami. Masę wyłożyć na białą galaretkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem zanurzyć foremkę na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłożyć galaretki na talerz, przybrać malinami i melisą. Smacznego!






Macie ochotę na jakiś nie kulinarny post?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz