Translate

czwartek, 15 września 2016

Rafaello z kaszy jaglanej z malinami Rafaello of millet with raspberries

       Nadszedł ten czas. Dziś właśnie podzielę się z Wami przepisem, który zawojował moje kubki smakowe. Kokosowe kulki czyli rafaello z kaszy jaglanej to istna rozpusta dla fanów słodkości i kokosa. U mnie robione przynajmniej raz w tygodniu. Dziecinnie proste do zrobienia. Z podanej porcji wychodzi ok. 15 słusznych kulek. Takich jak do gry w ping - ponga. Pewnie wyszłoby 20, ale cały czas sprawdzałam, czy masa ma idealny smak (miała), czy nie trzeba więcej ksylitolu (jasne, że nie)...no tak, mistrzyni podjadania to ja! Ale co tam! Taki smak trudno poddawać obróbce - od razu chce się wszystko zeżreć, najlepiej w samotności, żeby nie trzeba się było dzielić ;-)


     Wam przedstawiam premierową wariację na temat kulek - nadziewane świeżymi malinami, doprawione skórką i sokiem z cytryny - idealne na upalne podjadanie!
Do dzieła!
 
Rafaello z kaszy jaglanej z malinami
Składniki:
1 1\2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka wiórków kokosowych
1\2 - 3\4 szklanki ksylitolu\miodu\cukru
2 czubate łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki ze sparzonej cytryny
maliny do nadziania
wiórki kokosowe do obtoczenia kulek
Wszystkie składniki prócz malin i wiórek do obtoczenia dokładnie zblendować. Spróbować masę - ewentualnie dosłodzić. Wstawić na 10 min do zamrażarki. Po tym czasie masa powinna mieć konsystencję plasteliny. Jeśli jest za rzadka - dosypać wiórek, a jeśli za gęsta wlać odrobinę wody lub najlepiej mleka kokosowego. Łyżką nabierać porcje masy, wkładać do środka malinkę, formować kulkę i obtaczać w wiórkach. Gotowe kulki układać na talerzu wyłożonym folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na 15 min, żeby dobrze stężały. Gotowe!
Moja uwaga - przechowywać w lodówce, najlepiej zamykanej na klucz :-)









Pyyyychota!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz