Dziś mam dla Was przepis na wegański pasztet. Idealny na kanapki z galaretką z bazylii albo kiszonym ogórkiem. Kremowy, ze słodką nutką żurawiny. To świetna alternatywa dla sklepowych wędlin, pełna warzyw i aromatycznych dodatków. Łatwy w przygotowaniu, pokochają go weganie, wegetarianie, a i mięsożercy chętnie spałaszują kanapkę z jego udziałem.
Jest to kolejna propozycja do wykorzystania wytłoczek z wyciskarki lub sokowirówki - recykling żywności staje się moim hobby ;-). Była zupa krem, przyszedł czas na pasztet, a w kolejce już w słoju zamknięte czekają ciasteczka z tahini i dżemem porzeczkowym.
Pasztet wegański z soczewicą
1 szklanka, soczewicy czerwonej
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
(lub jaglanej)
1 1\2 szklanki wytłoczek marchewkowo –
buraczanych lub startych na tarce o drobnych oczkach warzyw
1 cebula
1 por
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki otrębów owsianych
1\2 szklanki żurawiny suszonej
oliwa do smażenia
ziele angielskie, liść laurowy,
jagody jałowca
sól, pieprz, papryka wędzona i ostra
do smaku
Soczewicę ugotować do miękkości w 2
szklankach wody, Kaszę i wytłoczki (warzywa) również ugotować,
razem, w 2 szklankach wody. Por i cebulę umyć, pokroić i zeszklić
na oliwie razem z zielem angielskim, jałowcem i liściem laurowym.
Przyprawy wyłowić. Papryczkę chili umyć, usunąć nasiona i drobno
posiekać. Soczewicę, kaszę, warzywa, otręby zblendować na gładką
masę, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Masa musi
być pikantna i wyrazista w smaku. Żurawinę namoczyć w gorącej
wodzie, odsączyć i dodać do pasztetu. Podłużną foremkę wyłożyć
papierem do pieczenia, nałożyć masę warzywną, wyrównać
powierzchnię i posmarować olejem. Pasztet piec ok.60 – 70 min. W
180 stopniach. Ostudzić. Wcinać :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz