Ostatnio dopadła mnie ochota na coś co jest słodkie, czekoladowe, ma ciasto, krem i polewę. W pierwszej chwili miałam ochotę po prostu kupić Twixa i zaspokoić swoje zachcianki. Ale potem pomyślałam, że przecież świetnie mi idzie wdrażanie nawyków zdrowego życia i głupio rujnować to przez słabą wolę.
Podjęłam więc heroiczną decyzję, że sama stworzę dzieło, które jest słodkie, ale w zdrowszy i zdecydowanie pozbawiony dziwnych składników sposób. I tak powstało to ciasto.
Z żalem je wspominam, bo jego kres przyszedł tak prędko...To piękne, że te wspomnienia zostały uwiecznione na zdjęciu i niesamowite, że zdążyłam zrobić sesję ;-) Niedziela to zdecydowanie kiepski czas na kuchenne szaleństwa, bo za szybko znikają. Za to każdy, kto miał okazję spróbować tego ciasta, był nim zachwycony. Dlatego dziś dzielę się tym przepisem - może uwiedzie także kogoś z Was?
Czekoladowe ciasto z daktylową polewą
Składniki:
Ciasto:
3 łyżki babki płesznik\ nasion chia\
mielonego siemienia lnianego
1\2 szklanki wody
3 łyżki rozpuszczonego oleju
kokosowego
3 łyżki mąki jaglanej (zmielonej w
młynku do kawy kaszy jaglanej)
1\2 szklanki mąki kokosowej
2 czubate łyżki kakao
3 łyżki ksylitolu\cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia –
jeśli nie tolerujecie glutenu to oczywiście bezglutenowego
Masa:
1\2 szklanki kaszy jaglanej
3 łyżki rozpuszczonego oleju
kokosowego
1 szklanka wiórków kokosowych
1\2 szklanki ksylitolu\cukru
1\4 – 1\2 szklanki mleka kokosowego \
zwykłego\ migdałowego
1 czubata łyżka kakao
Polewa:
1 szklanka daktyli
1\3 szklanki wrzątku
Babkę płesznik wymieszać z wodą i
odstawić na 15 min. Następnie dodać pozostałe składniki,
dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia,
równomiernie rozprowadzić ciasto i piec ok.30-40 min w 180 st.
Sprawdzić patyczkiem po 30 min czy jest upieczone. Jeśli nie piec
kolejne 10 min. Kaszę jaglaną dokładnie przelać wrzątkiem i
ugotować w szklane wody. Do wystudzonej kaszy dodać pozostałe
składniki masy i starannie zblendować. Wyłożyć na ciasto i
wyrównać powierzchnię. Daktyle namoczyć we wrzątku, odsączyć
(wodę zachować). Miękkie daktyle zmiksować, dodając wodę z
moczenia do uzyskania ulubionej konsystencji polewy. Polewę
rozsmarować na cieście. Ciasto włożyć na 30 min do zamrażarki.
Smacznego!
Zachęcam Was do spróbowania tego ciasta bo smakuje naprawdę wspaniałe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz