Dziś mam dla Was przepis na wyjątkowe, typowo jesienne danie. Idealne na kolację we dwoje, jako drugie danie lub gorąca przekąska na imprezę. Przy tym wyjątkowo łatwe do zrobienia i zniewalająco pyszne. Co to takiego? Tarta, na spodzie z ciasta francuskiego, z eksplozją soczystych barw jesiennych warzyw - buraka, dyni i batata. Z dodatkiem świeżego tymianku i rozmarynu. Z plasterkami camemberta - miodzio!
Więc upewnijcie się, że macie w lodówce ciasto francuskie, a w spiżarni batata, dynię i buraki i do roboty!
Tarta z burakami, dynią i batatem
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko do posmarowania
Nadzienie:
1 serek camambert
2 buraki
1 batat
1\2 małej dyni hokkaido
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
sól, pieprz
Do podania:
prażone orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika
olej lniany
posiekany szczypiorek
Buraki, batat, dynię, cebulę i czosnek umyć, obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek posiekać, buraki, batat i dynię pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek razem z masłem, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę smażyć, następnie dorzucić pozostałe warzywa, podlać odrobiną wody i dusić aż będą półmiękkie. Dodać listki ziół, sos sojowy, paprykę wędzoną, sól i pieprz - warzywa muszą być dobrze doprawione i odparowane z wody. Ciasto francuskie rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, uformować wyższy brzeg i nałożyć na ciasto nadzienie. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem. Serek camambert pokroić w plastry i równomiernie ułożyć na nadzieniu. Tartę piec ok. 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Gorącą tartę pokroić na porcje, każdą skropić olejem lnianym i posypać szczypiorkiem oraz mieszanką prażonych ziaren i orzechów. Smacznego!
Więc upewnijcie się, że macie w lodówce ciasto francuskie, a w spiżarni batata, dynię i buraki i do roboty!
Tarta z burakami, dynią i batatem
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko do posmarowania
Nadzienie:
1 serek camambert
2 buraki
1 batat
1\2 małej dyni hokkaido
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
sól, pieprz
Do podania:
prażone orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika
olej lniany
posiekany szczypiorek
Buraki, batat, dynię, cebulę i czosnek umyć, obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek posiekać, buraki, batat i dynię pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek razem z masłem, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę smażyć, następnie dorzucić pozostałe warzywa, podlać odrobiną wody i dusić aż będą półmiękkie. Dodać listki ziół, sos sojowy, paprykę wędzoną, sól i pieprz - warzywa muszą być dobrze doprawione i odparowane z wody. Ciasto francuskie rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, uformować wyższy brzeg i nałożyć na ciasto nadzienie. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem. Serek camambert pokroić w plastry i równomiernie ułożyć na nadzieniu. Tartę piec ok. 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Gorącą tartę pokroić na porcje, każdą skropić olejem lnianym i posypać szczypiorkiem oraz mieszanką prażonych ziaren i orzechów. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz