Dziś szybciutki przepis na pyszne, zdrowe frytki. Pieczone, aromatyczne, z aksamitnym sosem. Nie tylko z ziemniaków - pomarańczowe warzywa też idealnie sprawdzają się w roli frytek. Batat i dynia niech królują na Waszych stołach! Fast food w zdrowym wydaniu? Czemu nie!

Frytki pieczone z sosem czosnkowym
Składniki:
2 ziemniaki
2 bataty
kawałek dyni
2 łyżki oleju
przyprawy: czosnek, zioła
prowansalskie, sól, pieprz, papryka wędzona
Sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1\4 łyżeczki kurkumy
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Warzywa umyć, obrać, pokroić w
słupki. Olej wymieszać z przyprawami i powstałą mieszanką
dokładnie obtoczyć warzywa. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym
do 200 st.C. Wszystkie składniki sosu starannie wymieszać z
przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Frytki podawać z sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz