Translate

niedziela, 20 listopada 2016

Pieczone frytki Baked Chips

       Dziś szybciutki przepis na pyszne, zdrowe frytki. Pieczone, aromatyczne, z aksamitnym sosem. Nie tylko z ziemniaków - pomarańczowe warzywa też idealnie sprawdzają się w roli frytek. Batat i dynia niech królują na Waszych stołach! Fast food w zdrowym wydaniu? Czemu nie!
 
Frytki pieczone z sosem czosnkowym
Składniki:
2 ziemniaki
2 bataty
kawałek dyni
2 łyżki oleju
przyprawy: czosnek, zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka wędzona
Sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1\4 łyżeczki kurkumy
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki. Olej wymieszać z przyprawami i powstałą mieszanką dokładnie obtoczyć warzywa. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. Wszystkie składniki sosu starannie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Frytki podawać z sosem. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz