Translate

sobota, 12 marca 2016

Muffiny ze szpinakiem i mozzarellą Spinach and Mozzarella Muffins

Próbowaliście kiedyś muffinek w formie wytrawnej? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie ten przepis na genialne muffinki ze szpinakiem i mozzarellą! Są świetnym daniem na śniadanie - lekkie, puszyste, soczyste i pełne smaku. Można jeść je na gorąco, można wcinać na zimno. zresztą - trzeba spróbować, żeby wiedzieć jakie to rewelacyjne danie!
 

Muffiny ze szpinakiem i mozzarellą

Składniki:
4 jajka
4 łyżki mleka
1 szklanka szpinaku świeżego
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypiorek lub dymka
1 kulka sera mozzarella
2 łyżki startego sera żółtego np. Grana padano
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smażenia

        Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Następnie dodać umyty i pokrojony szpinak. Poddusić aż szpinak zwiędnie. Ostudzić. Mozzarellę pokroić w kostkę, szczypiorek lub dymkę posiekać. Jajka ubić z mlekiem, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną startej gałki muszkatołowej. Wymieszać masę jajeczną ze szpinakiem, mozzarellą i szczypiorkiem. Silikonową foremkę na muffinki (6 sztuk) napełnić masą, posypać wierzch muffinek startym serem. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.


 I gotowe! Może zaskoczycie domowników i jutro na śniadanie zrobicie fantastyczne muffinki ze szpinakiem i mozzarellą?
 

A już niebawem będzie przepis na domowy fast food w wersji fit! Zaglądajcie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz