Próbowaliście kiedyś muffinek w formie wytrawnej? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie ten przepis na genialne muffinki ze szpinakiem i mozzarellą! Są świetnym daniem na śniadanie - lekkie, puszyste, soczyste i pełne smaku. Można jeść je na gorąco, można wcinać na zimno. zresztą - trzeba spróbować, żeby wiedzieć jakie to rewelacyjne danie!
Muffiny ze szpinakiem i mozzarellą
Składniki:
4 jajka
4 łyżki mleka
1 szklanka szpinaku świeżego
1 cebula
2 ząbki czosnku
szczypiorek lub dymka
1 kulka sera mozzarella
2 łyżki startego sera żółtego np.
Grana padano
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smażenia
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć
na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Następnie dodać umyty i
pokrojony szpinak. Poddusić aż szpinak zwiędnie. Ostudzić.
Mozzarellę pokroić w kostkę, szczypiorek lub dymkę posiekać.
Jajka ubić z mlekiem, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i
odrobiną startej gałki muszkatołowej. Wymieszać masę jajeczną
ze szpinakiem, mozzarellą i szczypiorkiem. Silikonową foremkę na
muffinki (6 sztuk) napełnić masą, posypać wierzch muffinek
startym serem. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
I gotowe! Może zaskoczycie domowników i jutro na śniadanie zrobicie fantastyczne muffinki ze szpinakiem i mozzarellą?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz