Czas na świąteczny przepis. Ciast wielkanocnych jest wiele, ale tęczowa babka z pewnością zrobi furorę na rodzinnych spotkaniach, zwłaszcza wśród najmłodszych. Historia powstania tego ciasta jest krótka - moja mama kupiła foremkę, ja chciałam ją wypróbować, a moja córka chciała tęczowe ciasto. I tak to się zaczęło. Tęczowa babka jest zwieńczona białą polewą z arakowym aromatem - ja za tym smakiem przepadam i to cud, że tyle polewy udało się przetransportować na babkę, bo było ciężko ;-)
Ale dość już tego rozpisywania się - czas przedstawić przepis na tęczową babkę wielkanocną, kolorową jak pisanki, słodką jak cukrowy baranek i pyszną jak ...najlepsza babka!
Tęczowa babka wielkanocna
Składniki:
Ciasto:
1 kostka masła lub margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
2 1\2 szklanki mąki
3\4 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
barwniki spożywcze: zielony,
niebieski, różowy, pomarańczowy i fioletowy
tarta bułka i tłuszcz do formy
Polewa:
2 łyżki cukru
3 łyżki wody
10 dag masła
4 łyżki mleka w proszku
kilka kropel aromatu arakowego
kolorowa posypka do dekoracji
Miękkie masło utrzeć z cukrem na
puszystą masę, dodawać po jednym jajku, następnie partiami
dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem waniliowym.
Stopniowo wlewać mleko, na końcu dodać ekstrakt waniliowy. Ciasto
podzielić na 6 części. Do pięciu dodać barwniki i dokładnie
wymieszać. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i obsypać tartą
bułką. Nakładać po kolei po łyżce ciasta każdego koloru aż do
wyczerpania składników. Piec 45 min w 180 st. Na polewę zagotować
wodę z cukrem, dodać masło i rozpuścić, dodać mleko w proszku i
aromat i dokładnie wymieszać. Ostudzone ciasto oblać polewą i
posypać posypką.
A już niedługo na blogu pojawi się przepis na bułeczki, idealne do koszyczka ze święconką.
Coś czuję, że u mnie będzie taka baba na Wielkanoc :)))
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że u mnie będzie taka baba na Wielkanoc :)))
OdpowiedzUsuń