Dziś wrzucam przepis na wielkanocne bułeczki do koszyczka. Ale nie są to byle jakie bułeczki - są wypełnione zdrowymi dodatkami - znajdziecie w nich nasiona chia, jagody goji i płatki owsiane. Taka wersja dla miłośników zdrowego stylu życia.
Wielkanocne bułeczki świetnie smakują z konfiturami, dżemami i innymi słodkościami, rewelacyjne są na podwieczorek, z pomidorem i kiełkami. Nadają się jako dodatek do zup czy gulaszy.
Wielkanocne bułeczki z nasionami chia
i jagodami goji
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki pszennej razowej
50 g drożdży
1 łyżka miodu
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki ugotowanej owsianki
6 łyżek wody
2 łyżki nasion chia
1/2 szklanki jagód goji
4 łyżki oleju lub stopionego masła
jajko do posmarowania
1 łyżka suchego maku do posypania
bułeczek
Drożdże wymieszać z miodem, wlać 2
łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do
wyrośnięcia. Owsiankę i pozostałe mleko podgrzać, dodać jagody
goji i odstawić do napęcznienia. Nasiona chia zalać wrzącą wodą
i wymieszać. Wyrośnięty rozczyn, obie mąki, sól, mleko z
owsianką oraz mieszankę chia dokładnie wyrobić. Dodać tłuszcz i
ponownie dobrze zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30
min. Po tym czasie zbić ciasto, podzielić na 12 części, uformować
okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze, zrobić w każdej podłużne
nacięcie, posmarować jajkiem i posypać makiem. Ponownie odstawić
do wyrośnięcia na 20 min. Piec 20-25 min w 180 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz