Translate

sobota, 7 lutego 2015

DIY Kurczak kanapkowy


 
Witajcie!
Dziś kolejny post kulinarny.


     Czy Wam też znudziły się te wszystkie sklepowe szynki, balerony, kiełbasy? Jakiś czas temu, podczas zakupów, będąc przy stoisku z wędlinami, nic, ale to kompletnie nic nie wzbudziło mojej pozytywnej uwagi. Trochę spanikowałam, bo jako fanka kanapek nie wyobrażam sobie lodówki bez jakiegoś smakowitego mięska. Zatem postanowiłam, że sama zrobię sobie kurczaka na kanapki.
Zdrowszego niż sklepowe wędliny, smaczniejszego, ale przede wszystkim samodzielnie przygotowanego. Przepis jest bardzo prosty, tylko praca rozkłada się na dwa dni.
Gotowi?
Domowy kurczak kanapkowy
Składniki:
ok. 1 kg piersi z kurczaka
1 łyżka soli
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka ziela angielskiego utłuczonego w moździerzu
1 łyżeczka tymianku lub innych ziół, które lubicie
1 łyżka żelatyny
potrzebna nam jeszcze będzie folia spożywcza i bawełniana nić

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć.  
Przyprawy wymieszać z sosem sojowym, mieszanką natrzeć mięso, włożyć je do miski, przykryć i odstawić na noc do lodówki.

 
Następnego dnia piersi wymieszać z żelatyną.
  
Ułożyć na sobie tak, by tworzyły w miarę równy kawałek naszej wędlinki.

 
Zawinąć ściśle w folię spożywczą i obwiązać bawełnianą nicią, formując zgrabny walec.

 
W dużym garnku zagotować wodę i włożyć do wrzątku mięso.

 
Na małym ogniu ( woda powinna tylko mrugać) gotować kurczaka ok. 50 – 60 min. Po ostudzeniu wyjąć mięso z wywaru, odwinąć z folii.
 I gotowe, można kroić w plastry i kłaść na kanapki.


Oczywiście można eksperymentować z przyprawami według własnych upodobań.
Ważne, że naprawdę świetnie smakuje i jest zdrowszą alternatywą dla sklepowych wędlin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz