Translate

sobota, 27 lutego 2016

Deser z tapioki z musem z mango Tapioca dessert with mango mousse

     Próbowaliście kiedyś tapioki? Te małe, niepozorne, białe kuleczki są świetnym dodatkiem do deserów. A jeśli dodatkowo połączycie je z nasionami chia i musem ze świeżych owoców, otrzymacie pyszny i bardzo zdrowy posiłek, który z powodzeniem może zastąpić śniadanie. Przygotowanie też nie jest skomplikowane, poza tym całą operację można przeprowadzić dzień wcześniej i następnego ranka cieszyć się zbilansowanym śniadankiem, które pozwoli Wam fantastycznie rozpocząć dzień.
W moim przepisie wykorzystałam mleko migdałowe, bo akurat miałam nadprodukcję, dzięki temu ta wersja jest wegańska. Ale można z powodzeniem użyć mleka krowiego. Owoce też mogą być dowolne - osobiście czekam na sezon letni, bo wtedy dopiero można szaleć :-)
Zdjęcia, niestety, tylko dwa, w dodatku z telefonu, bo jakimś dziwnym trafem sesja deseru zniknęła z aparatu...

                       

A oto przepis:
Deser z tapioki z musem z mango
Składniki:
1/2 l mleka ( krowie lub roślinne)
2 – 3 łyżki miodu (lub dowolnego syropu)
1/3 szklanki małych kuleczek tapioki
2 łyżki chia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 dojrzałe mango
2 łyżki soku z cytryny

Mleko zagotować, na wrzące wsypać tapiokę, gotować na mały ogniu ok.15-20 min ( często mieszać i uważać, żeby nie wykipiało). Do lekko przestudzonej masy dodać miód, chia i wanilię, dobrze wymieszać, nałożyć masę do pucharków i schłodzić. Mango zmiksować z sokiem z cytryny na mus i nałożyć na tapiokę. 

   



Zachęcam Was do spróbowania tapioki!
Miłego weekendu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz