Translate

sobota, 13 lutego 2016

Lekkie placuszki z owocami Light Panckaces

Rok nieobecności owocuje powrotem w pysznym stylu!
Dziś chcę Wam zaproponować przepis na niebiańsko lekkie, pyszne placuszki z mąki kokosowej i owsianej.
 
 Idealne na weekendowe, leniwe śniadanie. Pokochają je zarówno dzieci jak i dorośli domownicy, a gdy podacie do nich świeże owoce i domową konfiturę to już z pewnością poczujecie się jak w niebie! Jeśli w Waszej kuchni brak któregoś ze składników, w nawiasie umieściłam zamienniki, polecam jednak spróbować oryginalny przepis - jest pełen zdrowych składników! Moja mąka kokosowa jest produktem ubocznym domowego mleka kokosowego - to wysuszone po odciśnięciu wiórki kokosowe, zmielone w młynku do kawy. A mąka owsiana to zmielone płatki owsiane. Proste, prawda?
Gotowi?

Lekkie placuszki z owocami
Składniki:
3 jajka
2 łyżki cukru brązowego (można użyć zwykłego)
szczypta soli
3 łyżki mąki kokosowej (pszennej zwykłej lub razowej)
2 łyżki mąki owsianej (j.w.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
olej do smażenia ( u mnie kokosowy)

Dowolne owoce
miód
Ulubiony dżem, mus lub konfitura
Albo co Wam podpowiada apetyt :-)

Wykonanie:
Oddzielić żółtka o białek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i żółtka i chwilę ubijać. Następnie dodać obie mąki, proszek i jogurt, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Masa powinna być gęsta, ale lekka, coś w stylu masy biszkoptowej. Jeśli jest za gęsta, dodać więcej jogurtu, jeśli za rzadka, dosypać mąki. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z pokrojonymi owocami, dżemem i miodem, najlepiej ze szklanką mleka lub kakao.
 Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz