Witajcie majowo!
A już w kolejnym wpisie pojawi się coś szyciowego, bo miałam specjalną prośbę ;-)
Początek miesiąca miałam bardzo zajęty, ale już wracam z nowym przepisem.
Dziś papryka faszerowana kurczakiem i ryżem. Robi się całkiem szybko, smakuje wybornie i pozwala na przemycenie sporej dawki warzyw dla opornych. Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem to obiad z gatunku tych lekkich i zdrowych czyli idealnych na wiosnę.
Oczywiście przepis można modyfikować - zamiast kurczaka użyć indyka, ryż zastąpić dowolną kaszą, paprykę czerwoną zamienić na żółtą itp - kombinujcie wedle woli!
Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem
Składniki:
4 kolorowe papryki
1 filet z kurczaka
1 marchewka
1 cebula
1 woreczek brązowego ryżu
3 łyżki pesto
sól, pieprz do smaku.
Warzywa umyć, 3 papryki przekroić na
pół i usunąć gniazda nasienne, pozostałą posiekać. Cebulę
pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Kurczaka i marchewkę
zmielić, razem z posiekaną papryką dodać do cebuli, podsmażyć.
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Warzywa, ryż i pesto
wymieszać, doprawić solą i pieprzem, napełnić połówki papryk.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć faszerowane
papryki, wlać na dno 1/2 szklanki wody. Piec w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni C, z włączonym termoobiegiem przez 25 min.
A już w kolejnym wpisie pojawi się coś szyciowego, bo miałam specjalną prośbę ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz