Dziś, po dłuuuugiej nieobecności, mam dla Was super pyszny pomysł na śniadanie, które przygotujecie wieczorem, aby na drugi dzień rozkoszować się wspaniałym, pełnowartościowym posiłkiem. Najlepiej jest zrobić nasze danie w słoiku - praktycznie, zawsze można go zakręcić i wrzucić do torebki, jeśli nie zdążymy zjeść rano, bo trzeba się wypindrzyć, ogarnąć dom i zdążyć do szkoły\pracy\na uczelnię. Wcześniej robiłam całonocną owsiankę - przepis tu
Ruszam zatem z odsieczą! Wszak śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia :-)
W moim daniu królują płatki ryżowe i mus malinowy. Można spokojnie zmienić kombinację - użyć płatków owsianych, jaglanych, gryczanych, orkiszowych...pełna dowolność! Maliny są teraz najpyszniejsze i wszędzie dostępne, ale jeśli macie ochotę na brzoskwinie, truskawki czy jagody, albo duszone jabłka lub gruszki - nic nie stoi na przeszkodzie! Komponujcie ze składników, które lubicie i macie w domu (ja dziś zrobiłam sobie wypadzik na grzyby i przyniosłam cały słoik jeżyn ;-))Przyznam się Wam, że mój mus jest z...wytłoczyn po soku malinowym z wyciskarki, na szczęscie nie wyciska ich zbyt dokładnie, więc wytłoczki są przeze mnie do różnych celów używane - ale ten temat będę wałkować w innych postach.
A teraz chwila, na którą wszyscy czekają - przepis :-)
Śniadanie w słoiku
Składniki (na 2 porcje):
2 szklanki mleka (może być roślinne, jeśli nie tolerujecie krowiego)
1 szklanka płatków ryżowych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ziarenka z połowy laski wanilii lub cukru waniliowego)
1 - 2 łyżki miodu lub syropu klonowego, w mniej zdrowej wersji cukru
2 szklanki malin + miód, syrop klonowy lub cukier do smaku, jeśli są kwaśne
Mleko zagotować, wsypać płatki, zagotować i odstawić na 5 minut pod przykryciem, przestudzić,następnie dodać ekstrakt waniliowy i miód lub syrop do smaku. Jeśli używacie cukru trzeba go wsypać do gorących płatków,
Maliny zmiksować, ewentualnie dosłodzić. W słoiku układać na przemian 2 łyżki płatków i 1 łyżkę malin. Słoiki zakręcić i odstawić na noc w chłodne miejsce. Proste, prawda?
Smacznego!
A jeśli chodzi o tutorial z bluzką, to będzie niedługo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz