Translate

środa, 24 sierpnia 2016

Sos do spaghetti z cukinii Spaghetti sauce with zucchini

      Co roku obiecuję sobie, że tym razem będzie inaczej, że już na pewno nie zrobię tego, a przynajmniej nie w takiej skali...Chodzi oczywiście o przetwory. Każdego roku, gdy tylko zaczyna się sezon na świeże owoce, warzywa, kwiaty i zioła wpadam w słoikowy szał. Pierwsze, majowe zdobycze to kwiaty mniszka na miodek i płatki róż na sok i konfiturę, baldachy kwiatów czarnego bzu na syrop i młodziutka rukiew wodna na pesto. Potem już leci - truskawki, jagody, morele, brzoskwinie, marchewki, ogórki, kapusta, cukinie, groszek, botwina...wymieniać można długo. Musy, przeciery, sałatki, kiszonki, pikle, dżemy, konfitury. Gdy wpadam na ogród albo stragan z warzywami, jestem jak w transie, a w mojej głowie aż roi się od pomysłów co można wyczarować z tych darów natury ...

     Więc każdego roku produkuję mnóstwo przetworów. Uwielbiam to. Może nie powinnam z tym walczyć? W końcu to pożyteczne uzależnienie, zdrowe i w dodatku czyniące ukłon w stronę ideologii slow food, która mi przyświeca. Przetwory są super!
     Zatem dziś jeden z moich ulubionych przepisów - sos do spaghetti z cukinii. Jak wiadomo, cukinia uprawiana na działce lub w ogrodzie osiąga często niebotyczne rozmiary - okazy o wadze 5 - 7 kg to standard. Co roku jej ogrom prowokuje do znalezienia jej coraz to nowych zastosowań. Nadmiar cukinii można bardzo łatwo spożytkować na wspaniały, pachnący ziołami i czosnkiem, sos do spaghetti, który pozwoli nam w kryzysowej czasowo sytuacji szybko zrobić pyszny obiad. 
To co, zaczynamy?
Sos do spaghetti z cukinii
Składniki:
3 kg cukinii, obranej i oczyszczonej z nasion
1 kg papryki oczyszczonej z gniazd nasiennych
1 kg cebuli pokrojonej w pióra
1\2 kg marchewki obranej
6 ząbków czosnku (można więcej)
1\2 szklanki oleju
1 szklanka wody
1 duży, litrowy słoik przecieru pomidorowego
1\2 szklanki octu
1\2 szklanki cukru
1 - 2 łyżki soli
Przyprawy:
3 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka pieprzu
1 łyżeczka chili, jeśli chcecie ostrzejszą wersję
opcjonalnie można jeszcze dodać paprykę wędzoną, nadaje fajny smak

        W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Cukinię, paprykę i marchew zetrzeć na tarce, dodać do cebuli, podlać wodą i dusić, często mieszając, aż warzywa się rozgotują. Następnie dodać ocet, cukier, sól, przyprawy i przecier. Dokładnie wymieszać i zagotować. Uwaga - sos lubi wydostawać się z garnka dużymi kroplami i trzeba mieszać regularnie. Spróbować, ewentualnie dosolić, dopieprzyć - generalnie doprowadzić do smaku, który najbardziej Wam odpowiada. Gotowy sos można zostawić w takiej formie, jeśli lubicie mieć wyczuwalne kawałki warzyw lub zblendować jeżeli preferujecie gładkie sosy. Nałożyć do czystych, wyparzonych słoików, pasteryzować 20 min.
Smacznego!




Kochani, udanego robienia przetworów i cudownego dnia wszystkim życzę!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz