Translate

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Muffiny pełnoziarniste Whole-wheat muffins

        Lubicie czasem spróbować czegoś absolutnie nowego? Czego jeszcze nigdy nie próbowaliście, a co zaskoczy Was rewelacyjnym smakiem? Takie są muffiny pełnoziarniste - bez mąki, bez glutenu, pełne zdrowych nasion, pestek i innych dobrodziejstw natury. Ich wykonanie jest bardzo łatwe i szybkie. A kanapki z nimi to czysta poezja smaku! Przepis pochodzi z cudownej książki "Kokosowa kuchnia", która zawiera mnóstwo receptur, a wszystkie przyjazne alergikom i osobom, które lubią zdrową kuchnię wegańską.
To co? Robimy? No pewnie!

Muffiny pełnoziarniste
Składniki:
3 łyżki babki płesznik
2 1\2 szklanki wody
1 3\4 szklanki pestek dyni
1 szklanka ziaren słonecznika
2\3 szklanki wiórków kokosowych
1\2 szklanki sezamu
1\3 szklanki mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka soli morskiej
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego

 Babkę płesznik wymieszać z wodą i odstawić na 5 min. Dynię, słonecznik, sezam i wiórki zmielić w blenderze na drobno. Wymieszać razem wszystkie składniki i odstawić ciasto na godzinę. Do silikonowych foremek na muffinki nakładać porcje ciasta (równo z poziomem formy, bo muffinki nie rosną za bardzo), wyrównać powierzchnię mokrą łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 30 - 40 min aż lekko się zarumienią. Można jeść samodzielnie, jako podstawę wytrawnych kanapek lub na słodko, z dżemem i serkiem.



 Jako kanapka z sałatą, wegańskim majonezem i pomidorem...


...i pyszne uzupełnienie wegańskiego pasztetu z wytłoczek, soczewicy i kaszy gryczanej, z dodatkiem słodkiej żurawiny.
 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz