Translate

środa, 27 kwietnia 2016

Sałatka z burakiem i komosą ryżową Beet salad with quinoa

Uwielbiam sałatki - zarówno te zaprawiane majonezem, jogurtem czy śmietaną jak i te z lekkimi sosami na bazie oliwy, soku z cytryny czy octu winnego. Zawsze i wszędzie sałatka to świetny pomysł na pyszny posiłek i solidną dawkę witamin.
 

Dziś mam dla Was przepis na sałatkę z burakiem i komosą ryżową. Wyrazista w smaku, pełna kiełków, oszałamiająca kolorem i smakiem - idealna na kolację.
Zatem - do dzieła!
Sałatka z burakiem i komosą ryżową
1 duże opakowanie jogurtu greckiego
garść kiełków rzodkiewki
garść kiełków fasolki mung
1 duży ugotowany burak
1/2 szklanki suchej komosy ryżowej
1 ogórek zielony
pęczek rzodkiewek
1 czerwona cebula
kostka sera feta
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
listki sałaty do podania

Komosę dokładnie opłukać na sicie, zalać szklanką wrzątku i gotować 15 minut. Następnie odstawić pod przykryciem na 5 minut. Ostudzić. Buraczka obrać i pokroić w kostkę, rzodkiewkę pokroić w półplasterki, a ogórka w ćwierć plasterki, cebulę posiekać. Ser feta pokroić w kostkę. Warzywa wymieszać z komosą ryżową. Jogurt grecki wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem (uwaga na sól, bo feta jest bardzo słona i łatwo przesadzić :-)). Sos jogurtowy wymieszać z sałatką, schłodzić. Podawać na listkach sałaty i cieszyć się cudownym, lekkim smakiem, pełnią wiosennych kolorów i bogactwem witamin!
Smacznego!

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz