Translate

wtorek, 12 kwietnia 2016

Czekoladowy torcik wegański Chocholate vegan cake

     Kochani! Dziś Dzień Czekolady! W związku z tym wrzucam przepis na bardzo zdrowy i smakowity czekoladowy torcik wegański. Spód jest zrobiony z gorzkiej czekolady, oleju kokosowego i wiórków kokosowych. Środek stanowi karmelowy krem z daktyli i kuskusu. Góra to czekolada i owoce. Pyyyycha!

 
 

Wegański torcik z kuskusu
Składniki:
Spód:
1 tabliczka gorzkiej czekolady min.70 % kakao
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki wody
Masa:
1 szklanka kaszki kuskus
1/2 szklanki daktyli
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
sok z cytryny do smaku
Wierzch:
dowolne owoce
tarta gorzka czekolada

Kaszkę kuskus zalać wrzącą wodą 1 cm nad poziom kaszy. Ostudzić. Daktyle namoczyć we wrzątku na 10 min. Odcedzić, ostudzić, zblendować razem z pozostałymi składnikami masy. Niewielką foremkę wyłożyć folią spożywczą, nałożyć masę, wyrównać powierzchnię. Czekoladę gorzką rozpuścić z wodą i olejem kokosowym, połączyć z wiórkami, nałożyć na masę z kaszy. Torcik wstawić na godzinę do zamrażarki. Po tym czasie wyłożyć na talerz ( czekolada ma znaleźć się na spodzie). Wierzch posypać hojnie tartą czekoladą i udekorować owocami.






 

 
 Wszystkiego czekoladowego życzę Wam dziś i każdego dnia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz