Translate

czwartek, 14 kwietnia 2016

Gulasz rybny z warzywami Fish stew with vegetables

     Choć za oknem często bywa różnie, na talerzu musi być zielono! Już znudziły mi się tradycyjne, panierowane ryby z ziemniakami. Wymyśliłam więc gulasz rybny, ale nie byle jaki - z cukinią i groszkiem, pachnący, pełen smaku, ze świeżym, aromatycznym koperkiem... Wspaniały pomysł na obiad gdy chcemy uciec od nudy i spróbować czegoś nowego...


 
Gulasz rybny z warzywami
Składniki:
2 filety z dorsza
1 cukinia
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka mrożonego groszku
1 szklanka jogurtu greckiego
pół pęczka koperku
2 łyżki mąki kukurydzianej
oliwa do smażenia
sól, pieprz, sok z cytryny, sos sojowy do smaku
opcjonalnie 3 łyżki sosu ostrygowego
Filety umyć (jeśli korzystamy z mrożonych trzeba je wcześniej rozmrozić), osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok.20 min. W tym czasie umyć warzywa. Cebulę i czosnek posiekać, marchewkę obrać i razem z cukinią zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posmażyć na oliwie, następnie przełożyć do garnka. Podlać niewielka ilością wody i dusić aż warzywa zmiękną. Na patelni ponownie rozgrzać oliwę, kostki ryby wymieszać z mąką kukurydzianą, obsmażyć na złoto, dodać do garnka. Całość gotować 5 min, dodać mrożony groszek, posiekany koperek i dusić razem ok.10 min. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i ostrygowym. Zestawić z ognia, wymieszać z jogurtem. Podawać z ryżem lub kaszą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz