Choć za oknem często bywa różnie, na talerzu musi być zielono! Już znudziły mi się tradycyjne, panierowane ryby z ziemniakami. Wymyśliłam więc gulasz rybny, ale nie byle jaki - z cukinią i groszkiem, pachnący, pełen smaku, ze świeżym, aromatycznym koperkiem... Wspaniały pomysł na obiad gdy chcemy uciec od nudy i spróbować czegoś nowego...
Gulasz rybny z warzywami
Składniki:
2 filety z dorsza
1 cukinia
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka mrożonego groszku
1 szklanka jogurtu greckiego
pół pęczka koperku
2 łyżki mąki kukurydzianej
oliwa do smażenia
sól, pieprz, sok z cytryny, sos sojowy
do smaku
opcjonalnie 3 łyżki sosu ostrygowego
Filety umyć (jeśli korzystamy z
mrożonych trzeba je wcześniej rozmrozić), osuszyć, pokroić w
kostkę, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i
odstawić na ok.20 min. W tym czasie umyć warzywa. Cebulę i czosnek
posiekać, marchewkę obrać i razem z cukinią zetrzeć na tarce o
dużych oczkach. Posmażyć na oliwie, następnie przełożyć do
garnka. Podlać niewielka ilością wody i dusić aż warzywa
zmiękną. Na patelni ponownie rozgrzać oliwę, kostki ryby
wymieszać z mąką kukurydzianą, obsmażyć na złoto, dodać do
garnka. Całość gotować 5 min, dodać mrożony groszek, posiekany
koperek i dusić razem ok.10 min. Doprawić solą, pieprzem, sosem
sojowym i ostrygowym. Zestawić z ognia, wymieszać z jogurtem.
Podawać z ryżem lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz