Translate

środa, 6 kwietnia 2016

Omlet z pokrzywą

     Kwiecień to idealny czas na korzystanie z dóbr, które oferuje nam natura. Młode, dzikie warzywa i zioła smakują teraz najlepiej więc warto włączyć je do jadłospisu. Poza bogactwem aromatów i pięknego wyglądu, dzikie rośliny są bardzo zdrowe. Czy trzeba jeszcze czegoś, żeby kogoś przekonać? Ruszajcie na łąki, pola, do lasu i bierzcie z natury to, co najlepsze. 

 
     Dziś przepis z pokrzywą. Omlet z pokrzywą. Pełen warzyw, aromatyczny, sycący, świetny na kolację, zwłaszcza jeśli z obiadu zostały ziemniaki :-). Omlet z pokrzywą to pierwszy przepis na blogu z zastosowaniem dzikich roślin, ale z pewnością nie ostatni. Zatem zaglądajcie, przekonajcie się, że chwasty mogą być pyszne!
 

A teraz przepis:

Omlet z pokrzywą
Składniki:
2 garście pokrzywy (tylko górne pędy)
2 ugotowane ziemniaki
1/2 małej cukinii
2 jajka
2 łyżki mleka
2 cebulki dymki ze szczypiorem
2 ząbki czosnku
2łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

Pokrzywę umyć, posiekać, ziemniaki pokroić w kostkę, cebulkę w krążki, a cukinię w półplasterki. Czosnek przepuścić przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulkę (szczypior zachować na później), czosnek, ziemniaki i cukinię. Dodać pokrzywę i smażyć aż liski zwiędną i zmiękną. Posolić i doprawić gałką muszkatołową. Jajka ubić z mlekiem, solą i pieprzem. Masę jajeczną wylać na warzywa, smażyć na małym ogniu, podważając brzegi omletu łopatką, aby płynna część dostała się na spód patelni. Usmażony omlet podawać posypany szczypiorem.






Koniecznie wypróbujcie przepis na omlet z pokrzywą - zapewniam, że warto!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz