Zima odwiedziła nas w tym roku wcześnie i od razu rozpanoszyła się na całego. Znacie to uczucie gdy wracacie zmarznięci do domu i macie ochotę na coś rozgrzewającego? Ja też, dlatego ostatnio zrobiłam szybki kapuśniak z kapusty pekińskiej. Jest sycący, pyszny i doskonale zastępuje dwa dania obiadowe. Do tego jest pełen warzyw i pozostawia miłe ciepełko w brzuchu. Do roboty!
Lekki kapuśniak z kapusty pekińskiej
Składniki:
1 kapusta pekińska
2 ziemniaki
kawałek dyni
2 marchewki
1 pietruszka
15 dag wędzonego boczku
kawałek selera
1 cebula
ziele angielskie, liść
laurowy
2 suszone grzybki
3-4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz, majeranek, papryka
wędzona
Warzywa umyć, obrać, kapustę pokroić
w paski, a pozostałe warzywa w kostkę. Na patelni podsmażyć
pokrojony w kostkę boczek, przełożyć do garnka. Na tłuszczu z
boczku zeszklić cebulę i dołożyć do boczku, dodać marchewkę,
pietruszkę i seler, wlać 2 l wody i zagotować, dodać grzybki,
majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Po 15 minutach
gotowania dodać ziemniaki i dynię. Następnie po 10 minutach
dołożyć kapustę. Gdy warzywa będą miękkie do zupy dodać
przecier pomidorowy. Na patelni rozgrzać olej z masłem, wsypać
mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Ostudzić, dodać do kapuśniaku,
doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, gotować 5 min. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz