Translate

wtorek, 15 listopada 2016

Kapuśniak z kapusty pekińskiej Cabagge soup

         Zima odwiedziła nas w tym roku wcześnie i od razu rozpanoszyła się na całego. Znacie to uczucie gdy wracacie zmarznięci do domu i macie ochotę na coś rozgrzewającego? Ja też, dlatego ostatnio zrobiłam szybki kapuśniak z kapusty pekińskiej. Jest sycący, pyszny i doskonale zastępuje dwa dania obiadowe. Do tego jest pełen warzyw i pozostawia miłe ciepełko w brzuchu. Do roboty!
 
Lekki kapuśniak z kapusty pekińskiej
Składniki:
1 kapusta pekińska
2 ziemniaki
kawałek dyni
2 marchewki
1 pietruszka
15 dag wędzonego boczku
kawałek selera
1 cebula
 ziele angielskie, liść laurowy
2 suszone grzybki
3-4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona

Warzywa umyć, obrać, kapustę pokroić w paski, a pozostałe warzywa w kostkę. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, przełożyć do garnka. Na tłuszczu z boczku zeszklić cebulę i dołożyć do boczku, dodać marchewkę, pietruszkę i seler, wlać 2 l wody i zagotować, dodać grzybki, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Po 15 minutach gotowania dodać ziemniaki i dynię. Następnie po 10 minutach dołożyć kapustę. Gdy warzywa będą miękkie do zupy dodać przecier pomidorowy. Na patelni rozgrzać olej z masłem, wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Ostudzić, dodać do kapuśniaku, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, gotować 5 min. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz