Translate

wtorek, 8 listopada 2016

Sernik z toffi i orzechami Cheesecake With toffiee and peanuts

       Jestem fanką zdrowego stylu życia. Często prezentuję Wam przepisy na super zdrowe potrawy. Jednak czasem każdy z nas zasługuje na beztroską porcję porządnego, słodkiego ciasta. Tak, jest w nim cukier! Ale jest też świeży, biały ser, pyszne orzeszki ziemne, mleko i jajka. Myślę, że bilans jest wyrównany. Zresztą, raz na jakiś czas się należy - życie ma być przyjemne i kluczem jest równowaga, a nie odmawianie sobie wszystkiego.
A ten sernik...cóż mogę rzec - jest rewelacyjnie obłędny i grzech nie wypróbować tego przepisu, bo nie ma opcji, żeby się nie udał!
 
Sernik z masą toffi i orzechami
Składniki:
Spód:
20 dag herbatników
1\2 kostki masła
Masa serowa:
1 kg sera twarogowego
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
4 jajka
1\2 szklanki oleju
1\2 szklanki kaszy manny
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wierzch:
1 puszka masy kajmakowej
1 szklanka prażonych orzeszków ziemnych lub innych ulubionych
 Herbatniki rozdrobnić i wymieszać ze stopionym masłem. Masę równomiernie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mleko wymieszać z kaszą manną i budyniem. Ser zmiksować z cukrem, jajkami, olejem, dodać mleko, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec ok.60-70 min w temperaturze 170 st C. Ostudzić. Na wierzchu sernika rozsmarować masę kajmakową i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz