Translate

wtorek, 15 marca 2016

Burgery z czerwonej kapusty Red Cabbage Burgers

     Dziś zapraszam Was na burgery z czerwonej kapusty. Chyba wszyscy lubimy fast - foody. Fryteczki, hamburgery, hot- dogi, kebaby...Już dawno doszłam do wniosku, że tego typu dania najlepiej przygotowywać w domu, z produktów wiadomego pochodzenia, wkładając w to serce - wtedy wiem, że na 100 % będą pyszne i zdrowe.
     Moim ostatnim wyczynem w tym kierunku były właśnie wegetariańskie burgery z czerwonej kapusty. Kupiłam sporą główkę i wykorzystałam ją do stworzenia trzech smakowitych i wartościowych dań.
 

Burgery z czerwonej kapusty są aromatyczne dzięki przyprawom, idealnie komponują się z roszponką i pomidorami. W bułce prezentują się bardzo dumnie i apetycznie - nie sposób się oprzeć ;-)
A teraz czas na przepis:

Burgery z czerwonej kapusty
1/2 główki czerwonej kapusty
1/2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur
1 duża cebula
3-4 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżeczka ostrej musztardy
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka cząbru
sól i pieprz do smaku
1 łyżka octu winnego
olej do smażenia

Kapustę poszatkować, gotować do miękkości z listkiem laurowym, zielem angielskim, octem winnym i szczyptą soli. Dobrze odcisnąć i ostudzić. Cebulę posiekać i usmażyć na złoto na oleju. Kapustę, cebulę, kaszę zmielić, do masy dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, kumin, cząber, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić, dodać bułkę tartą. Masa powinna być zwarta na tyle, by można swobodnie formować burgery. Jeśli jest za rzadka dodać więcej bułki tartej. Z masy formować burgery, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej olejem. Burgery posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, piec ok.20 min. Serwować w bułce z warzywami.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz