Translate

czwartek, 24 marca 2016

Wielkanocne bułeczki Easter buns

     Dziś wrzucam przepis na wielkanocne bułeczki do koszyczka. Ale nie są to byle jakie bułeczki - są wypełnione zdrowymi dodatkami - znajdziecie w nich nasiona chia, jagody goji i płatki owsiane. Taka wersja dla miłośników zdrowego stylu życia.

 

Wielkanocne bułeczki świetnie smakują z konfiturami, dżemami i innymi słodkościami, rewelacyjne są na podwieczorek, z pomidorem i kiełkami. Nadają się jako dodatek do zup czy gulaszy.
 


A oto przepis:
Wielkanocne bułeczki z nasionami chia i jagodami goji
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki pszennej razowej
50 g drożdży
1 łyżka miodu
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki ugotowanej owsianki
6 łyżek wody
2 łyżki nasion chia
1/2 szklanki jagód goji
4 łyżki oleju lub stopionego masła
jajko do posmarowania
1 łyżka suchego maku do posypania bułeczek

Drożdże wymieszać z miodem, wlać 2 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Owsiankę i pozostałe mleko podgrzać, dodać jagody goji i odstawić do napęcznienia. Nasiona chia zalać wrzącą wodą i wymieszać. Wyrośnięty rozczyn, obie mąki, sól, mleko z owsianką oraz mieszankę chia dokładnie wyrobić. Dodać tłuszcz i ponownie dobrze zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie zbić ciasto, podzielić na 12 części, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze, zrobić w każdej podłużne nacięcie, posmarować jajkiem i posypać makiem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 min. Piec 20-25 min w 180 st.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz