Translate

niedziela, 16 października 2016

Łatwe ciasto z malinami Easy cake with rasberries

        Dziś, gdy za oknem wieje i leje, najlepszym sposobem na poprawienie sobie nastroju jest ciasto. Łatwe, szybkie do zrobienia, ze składników, które zawsze są w kuchennych zakamarkach.
Owoce przypomną ciepłe wakacyjne chwile, a delikatny puch z cukru pudru od razu wywoła uśmiech na buzi. U mnie w cieście pojawiły się maliny, ale inwencja należy do Was - truskawki, jabłka, śliwki, gruszki czy wiśnie - co tylko macie w zamrażarce lub w spiżarni, co lubicie najbardziej, ja skorzystałam z malin, które jeszcze, mimo aury, dzielnie dojrzewają na krzaczkach. Ciasto, lekkie, puszyste, o waniliowym aromacie będzie świetnym dodatkiem do  filiżanki kawy albo kubka gorącej czekolady.
Skusicie się?
 
Łatwe ciasto z malinami
Składniki:
2 i pół szklanki mąki 
1 budyń waniliowy 
1 szklanka cukru 
5 jajek 
3/4 szklanki oleju 
1/2 szklanki mleka 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
szczypta soli
cukier puder do posypania
 Jajka ubić z cukrem i wanilią na puszystą masę, powoli wlewać olej, partiami dodawać mąkę z solą, proszkiem i budyniem, na końcu wlać mleko, zmiksować na gładką masę. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć owoce. Piec ok. 45 min w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.




Prosto, pysznie i domowo!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz