Translate

czwartek, 27 października 2016

Keks marchewkowy z jabłkami i orzechami Carrot cake with apples and walnuts

Ostatnio jestem bardzo nastrojona na soki, co z kolei generuje dużą ilość wytłoczek, które jak wiecie, uwielbiam wykorzystywać w kuchni. Były już w kremie z buraczków, w ciasteczkach, a także w pasztecie. Tym razem wskoczyły one do bardzo bogatego keksu. Ciasto jest sycące, wilgotne i pyszne. Wspaniale nadaje się na śniadanie ze szklanką kakao lub kawy. Do tego ma iście jesienne składniki, które gwarantują dobry nastrój. Zawinięte w lnianą ściereczkę długo zachowuje świeżość. Przy tym jest naprawdę banalnie łatwe do zrobienia.

O, to jest to, co najbardziej lubię - porządna, zdrowa porcja słodkości ;-)
Keks marchewkowy z jabłkami i orzechami
Składniki:
2 szklanki wytłoczek z marchewki(mogą być mieszane - u mnie była marchewka, dynia, jabłko i ananas) lub startej na tarce o drobnych oczkach marchewki
2 jajka
1 szklanka mleka
1\2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
2 szklanki musli
3\4 szklanki brązowego cukru
1\2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jabłko obrane i pokrojone w kostkę
1\2 szklanki orzechów włoskich
Zmiksować wszystkie mokre składniki w dużej misce, osobno wymieszać suche produkty. Połączyć obie mikstury i starannie wymieszać. dodać jabłko i orzechy. Foremkę keksową (dużą) wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto. Piec ok. 90 min w 170 st przy włączonym termoobiegu. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe, w razie potrzeby skrócić lub wydłużyć czas pieczenia.
Smacznego!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz