Translate

niedziela, 23 października 2016

Kaszotto z grzybami Buckwheat with mushrooms

      Październik to cudowny miesiąc, pełen wypraw do lasu. Pełen grzybów. Ja kocham grzyby - wszystkie i pod każdą postacią. Są wspaniałym dodatkiem do wielu dań, a te leśne mają tak cudowny aromat i smak, że z prostych składników można wyczarować niezwykłe dania. Wczorajsza wyprawa do lasu dostarczyła do mojej kuchni sporą porcję maślaków. I od razu na obiad zrobiłam pyszne kaszotto, z serkiem brie i orzechami włoskimi - mówię Wam, bardzo łatwe w przygotowaniu, szybkie i smakowite danie.


Idealne na obiad i ciepłą kolację.
Koniecznie wypróbujcie dopóki sezon na grzyby jeszcze trwa!
Kaszotto z kaszą gryczaną i grzybami
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
2 szklanki wody
1 duża cebula
2 szklanki oczyszczonych, pokrojonych, leśnych grzybów
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanego tymianku
sól i pieprz do smaku
3\4 szklanki orzechów włoskich
1 serek brie naturalny
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, dodać kaszę i chwilę podprażyć. Wlać szklankę wody, gotować aż kasza wchłonie wodę. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć grzyby. Dodać do kaszy razem z pozostałą wodą, sosem sojowym, tymiankiem i doprawić solą i pieprzem. Gotowe danie wyłożyć na talerze, na każdą porcję nałożyć plasterki sera brie i posypać posiekanymi orzechami. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz