Translate

sobota, 8 października 2016

Tarta z burakami, dynią i batatem Tart with beetroot, pumpkin and sweet potato

Dziś mam dla Was przepis na wyjątkowe, typowo jesienne danie. Idealne na kolację we dwoje, jako drugie danie lub gorąca przekąska na imprezę. Przy tym wyjątkowo łatwe do zrobienia i zniewalająco pyszne. Co to takiego? Tarta, na spodzie z ciasta francuskiego, z eksplozją soczystych barw jesiennych warzyw - buraka, dyni i batata. Z dodatkiem świeżego tymianku i rozmarynu. Z plasterkami camemberta - miodzio!
 
 
Więc upewnijcie się, że macie w lodówce ciasto francuskie, a w spiżarni batata, dynię i buraki i do roboty!
Tarta z burakami, dynią i batatem
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko do posmarowania
Nadzienie:
1 serek camambert
2 buraki
1 batat
1\2 małej dyni hokkaido
2 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej
kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
sól, pieprz
Do podania:
prażone orzechy włoskie, pestki dyni i słonecznika
olej lniany
posiekany szczypiorek
Buraki, batat, dynię, cebulę i czosnek umyć, obrać. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek posiekać, buraki, batat i dynię pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek razem z masłem, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę smażyć, następnie dorzucić pozostałe warzywa, podlać odrobiną wody i dusić aż będą półmiękkie. Dodać listki ziół, sos sojowy, paprykę wędzoną, sól i pieprz - warzywa muszą być dobrze doprawione i odparowane z wody. Ciasto francuskie rozwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, uformować wyższy brzeg i nałożyć na ciasto nadzienie. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem. Serek camambert pokroić w plastry i równomiernie ułożyć na nadzieniu. Tartę piec ok. 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Gorącą tartę pokroić na porcje, każdą skropić olejem lnianym i posypać szczypiorkiem oraz mieszanką prażonych ziaren i orzechów. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz